Wiejska Chatka

blog kulinarny

Kluski śląskie

https://www.instagram.com/p/B7F3hMJlkWC/



Jednym z ulubionych moich dodatków do sosów są właśnie kluski śląskie. To tradycyjne polskie danie.
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 żółtka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i przepuścić przez praskę. Po ostygnięciu dodać obie mąki, żółtka i sól do smaku. Wyrobić masę i formować kulki. Następnie delikatnie spłaszczyć i zrobić palcem dołek na środku kulki.
Kluski gotować w osolonej wodzie od wypłynięcia ok 5 min. Wyjąć, odsączyć i podawać z okrasąz boczku i cebuli lub z różnago rodzaju sosami.

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2020 Wiejska Chatka

Theme by Anders Norén