Wiejska Chatka

blog kulinarny

Placek po węgiersku

https://www.instagram.com/p/B7yYRsXJtr6/

⬇️przepis⬇️
GULASZ
0,7 kg mięsa wieprzowego
Po 1 papryce zielonej, czerwonej i żółtej
2 średnie cebule
1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
Olej rzepakowy
Kilka ziaren ziela angielskiego
3 liście limonki kafir
3 liście laurowe
Pieprz i sól


Przepis
PLACKI
1 kg ziemniaķów
1 mała cebula
1 jajko
2 łyżki mąki
Przygotowanie
GULASZ
kroimy mięso w kostkę i obsmażamy na patelni. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką wędzoną. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą dodajemy ziele angielskie, liście limonki i laurowe oraz podsmażoną na złoto pokrojoną w półksiężyce cebule. Dusimy ok. 30 minut i dodajemy pokrojone w kostkę papryki. Dusimy kolejne 30 minut, doprawiamy do smaku i jeśli to konieczne zagęszczamy mąką ziemniaczaną.
Przygotowanie
PLACKI
Zetrzeć na tarce ziemniaki dodać pokrojoną w kostkę cebulę jajko i mąkę. Wymieszać i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2020 Wiejska Chatka

Theme by Anders Norén