Wiejska Chatka

blog kulinarny

Chleb pszenno-żytni na suchym zakwasie z sezamem

https://www.instagram.com/p/B7YQvvLFPGD/

Postanowiłem przetestować suchy zakwas. Upiekłem pszenno-żytni bochenek i powiem szczerze, że wyszedł bardzo dobry.
Składniki:
350 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej
Paczka suchego zakwasu
Paczka suchych drożdży
10 g soli
Łyżeczka cukru
350 ml wody letniej przegotowanej
2 łyżki oleju
50 g Sezam czarny/biały
Przygotowanie:
Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ponownie przemieszać ciasto włożyć do formy do pieczenia, zwilżyć delikatnie wierzch, ponacinać i opruszyć mąką. Pozostawić przykryte na kolejne 1,5 godziny. Po tym czasie piekarnik nagrzać do 220 stopni włożyć chleb i piec 15 min. następnie zmniejszyć do 190 stopni i piec 30 min. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2020 Wiejska Chatka

Theme by Anders Norén