Wiejska Chatka

blog kulinarny

Kwaśnica na sposób góralski


Składniki:
boczek wędzony 0,5 kg
słonina 10 dkg
kiełbasa wędzona 20 dkg
marchew
pietruszka
cebula
4 ząbki czosnku
sól
4 szt. liść laurowy
ziele angielskie
0,5 kg kapusty kiszonej
pieprz czarny mielony
Przyrządzanie:
Boczek włóż do garnka i zalej ok. 3 litrami wody. Zagotuj a następnie włóż marchewkę, pietruszkę, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i dopraw wstępnie solą i pieprzem. Kiedy boczek będzie miękki wyjmujemy go i kroimy w kostkę. Do gotującego się wywaru dolewamy ok. 1/3 szklanki kwasu z kapusty i wrzucamy kapustę ( można ją pokroić) – WAŻNE nie wyciskamy kapusty!!!. Na osobnej patelni #smażymy pokrojoną w kostkę słoninę i cebulę aż będą złocisto-brązowe i dodajemy do gotującej się kapusty. Gotujemy aż #kapusta będzie w miarę miękka. Następnie kroimy #kiełbasę na grubsze kawałki i wrzucamy do zupy. Na sam koniec wyciskamy przez praskę czosnek i doprawiamy wszystko do smaku pieprzem i solą ( wg uznania). #Gotujemy jeszcze ok. 20 minut aby wszystkie składniki wydobyły swój aromat.

Next Post

Leave a Reply

© 2020 Wiejska Chatka

Theme by Anders Norén